ÉRTÉKELÉS - Jenny Han : A fiúknak, akiket valaha szerettem + nyereményjáték

Ez az értékelésem kicsit más lesz, mint a többi és nem azért, mert ennél a könyvnél már a címbe és a fülszövegbe szerelmes lettem, hanem…ááá nem lövöm le a poént, pörgessetek lejjebb és megtudjátok ;)
Fülszöveg
Írás közben egy csöppet sem fogom vissza magam. Úgy fogalmazok, mintha ő soha nem olvasná el. Merthogy nem is olvassa. Minden egyes titkos gondolatomat, gondos megfigyelésemet, mindent, amit eltettem magamban, belesűrítem egy levélbe. Amikor megírtam, lezárom, megcímezem, majd elteszem a pávakék kalapdobozba.
Ezek nem szerelmes levelek a szó legszorosabb értelmében. Akkor íródnak, amikor már nem akarok többé szerelmes lenni. Búcsúlevelek. Mert miután megírtam őket, nem emészt többé a mindent felemésztő szerelem. Onnantól fogva úgy tudom megenni reggel a gabonapelyhet, hogy közben nem azon jár az eszem, vajon ő is banánnal szereti-e a Cheeriost. Úgy éneklem a szerelmes dalokat, hogy már nem neki éneklem. Ha a szerelem olyan, mint a megszállottság, a leveleim olyanok, mint az ördögűzés. Megszabadítanak. Legalábbis azt kéne tenniük.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó

ISBN: 9789633994825

Oldalszám: 360 oldal

Fordító: Tóth István

Ez volt az első Jenny Han könyv, amit olvastam, így nem tudtam mivel állok szembe, de annyira tetszett maga a cím és a fülszövegbe sem csalódtam, hogy egyre jobban kíváncsi lettem és mint tudjuk a kíváncsiság nagyúr egy könyvmolynál.  :D

A főszereplő Lara Jean, aki az egész történetet E/1-be meséli el, hétköznapian, így teljesen áttudjuk élni, amit ő. Lara Jean nem igazán él társasági életet, nem ez számára a legfontosabb, hanem a tanulmányai és a családja. Hárman vannak testvérek, Lara a középső leányzó, akinek édesanyja pár éve meghalt, édes apjuk pedig sokat van a helyi kórházba, mivel ő nőgyógyász. Lara Jean legidősebb testvére Margot, aki 18 éves és ő vezeti a háztartást, amibe Lara is besegít, és ketten figyelnek legkisebb testvérükre Kittyre, aki 9. évében jár. Fontos szerepet játszik a család életében Josh, a szomszédsrác, aki Margottal jár, akibe titokban Lara Jean is szerelmes volt régebben.

A történetet két fontosabb cselekmény köré húzták fel. Az egyik alappillére, hogy Lara úgy zárja le a be nem teljesült szerelmeket, hogy ír egy levelet hozzájuk és ő ezeket beletette az anyukájától kapott kalapdobozába. Csak, hogy ezzel egy probléma volt, valaki mind az öt levelét elpostázta a srácoknak.

Gondolhatjátok mekkora kavarodás lett belőle, de ezt nektek kell elolvasni. ;)
„– Csak olyan srácokba vagy szerelmes, akikkel nincs esélyed, mert félsz! Mitől félsz ennyire? Hátrálni kezdek, amíg a falnak nem ütközök. „
– Nem félek semmitől!
– Nem a frászt nem! Inkább álmokat kergetsz, mint hogy egy hús-vér emberrel legyél!”
Az olvasás közben látjuk, hogy Lara Jean mennyire kedves, tüneményes és, hogy mennyi szeretet van a szívébe és szomorú, hogy mégsem talál magának igaz szerelmet, amit viszonoznának. Igen tudom még csak 16 éves, de nem minden tini ezt keresi már kiskora óta? Minden szerelmet komolyan vesz, mert valakinek mindig sikerül.
„Ha a szerelem olyan, mint a megszállottság, a leveleim olyanok, mint az ördögűzés. Megszabadítanak. Legalábbis az lenne a dolguk.”
A másik fontos esemény, hogy Margot tovább tanul és elutazik Skóciába, így minden amit eddig tett a családért most már Lara Jean feladata lesz és neki kell helytállnia. Ugye Margónak ott volt Josh, de egy ekkora távolságot nem tud kibírni a kapcsolatuk és szakítanak, de Josh megkapja Lara Jean levelét, amitől teljesen összezavarodik.
Voltak karakterek, akikben kellemesen csalódtam, ilyen volt az egyik címzett, Peter Kavinsky. Ő az iskola szépfiúja, így azért nem csodálkozunk, hogy Lara Jean beleszeretett, de Peter reakciója nem az volt, amire számítottunk volna. :)
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Song lányok megmutatták mennyire fontos a család és mennyire összetartóak tudnak lenni.
Akadt pár idézet, ami engem nagyon megfogott, talán mert én is inkább ez a romantikusabb fajta vagyok, még ha próbálom is elrejteni.
„Azt hiszem, már látom, mi a különbség aközött, hogy az ember messziről vágyik valakire, vagy amikor közelről szereti. A amikor az ember közel kerül valakihez, látja a másikat a maga valójában, és a másik is látja őt.”
„Ezek nem szerelmes levelek valójában. Akkor íródnak, amikor már nem akarok szerelmes lenni. Búcsúlevelek. Mert miután megírtam őket, nem kínoz többé a mindent felemésztő szerelem. Onnantól fogva úgy tudom megenni a reggeli gabonapelyhemet, hogy közben nem azon jár az eszem, vajon ő is banánnal szereti-e a Cheeriost. Úgy éneklem a szerelmes dalokat, hogy már nem Neki éneklem.”
„Tudod milyen érzés úgy szeretni valakit, hogy alig bírod elviselni, és közben tudni, hogy ő soha nem fog ugyanígy érezni? Valószínűleg nem. Az olyan embereknek, mint te, soha nem kell ilyesmi miatt szenvedni.”
„A szerelem félelmetes – állandóan változik, és bármikor vége lehet. Ez a kockázat vele jár. És mégsem akarok félni többé. Bátor akarok lenni.”

És akkor dobpergés.....jöjjön a nyereményjáték :)
Most megnyerhetitek ezt a csodálatos könyvet, ha teljesítitek a feltételeket :)
a Rafflecopter giveaway
 Jó olvasást kívánok mindenkinek, Pati

Megjegyzések

  1. Szuper lenne megnyerni a könyvet!!! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a lehetőséget! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Köszönöm a lehetőséget! :)
    Régóta kívánságlistán van, így külön örültem neki :)

    VálaszTörlés
  4. Teljesítettem a feladatokat❤️
    Köszönjük a nyereményjátékot!😘

    VálaszTörlés
  5. Teljesítettem! Remélem mellém áll a szerencse!

    VálaszTörlés
  6. Sok sikert mindenkinek :) Még egy hét van a játékból :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

ÉRTÉKELÉS - Tomor Anita : Helló újra, kedves exem

Értékelés - Sara Shepard - Hazug csajok társasága

ÉRTÉKELÉS - Almási Kitti : Lezárás, Elengedés, Újrakezdés

ÉRTÉKELÉS - Erin Watt : Papírhercegnő ( A Royal család 1. )

12 számomra legjobb idézet Leiner Laura Bexi sorozatából *-*

Értékelés: Kathleen Glasgow - Girl in pieces - Lány, darabokban + nyereményjáték

TOP 10 IDÉZET: Csendes Nóra: Zápor utca

Értékelés: Sarah J. Maas: Köd és harag udvara

Számomra legjobb idézetek Borsa Brown Arab sorozatából.